Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.2024, 21:46

Херсонська початкова школа № 25 "Веселка"

Меню сайту
Наше опитування
Хто ж ця чудова людина. яка відвідала наш сайт?
Всього відповідей: 273
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

09:37
Про Порядок прозорого отримання, використання та обліку благодійної допомоги для потреб комунальних закладів освіти Херсонської міської ради

Порядок

прозорого отримання, використання та обліку благодійної допомоги

для потреб комунальних закладів освіти Херсонської міської ради

 

1.Загальні питання

1.1. Цей  Порядок  визначає  вимоги  до  отримання,  використання  та   обліку благодійних внесків та пожертв від юридичних та фізичних осіб-резидентів і нерезидентів (далі – благодійники) комунальними закладами освіти м. Херсона (далі – заклади освіти).

1.2. Основними нормативними документами,  що  регулюють  питання,  пов’язані з благодійною діяльністю, є закони України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», «Про професійно-технічну освіту», Бюджетний кодекс України, Порядок отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 №1222, Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги щодо виконання кошторисів доходів і видатків бюджетних установ та організацій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09.01.2000 №17, Примірне положення про батьківські комітети (раду) дошкільного навчального закладу, затверджене наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 26.04.2011 № 398, Положення про піклувальну раду загальноосвітнього навчального закладу, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 05.02.2001 № 45, Примірне положення про порядок звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів перед педагогічним колективом та громадськістю, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 23.03.2005 № 178, лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 15.04.2011 №1/9-289 «Щодо оприлюднення інформації про використання благодійних та спонсорських коштів», лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 13.10.2011 №1/11-9472 «Щодо збору коштів з батьків».

2. Форми і способи здійснення благодійної діяльності

2.1. Безповоротна благодійна допомога може надаватися благодійниками освітнім закладам у грошовій формі для потреб їх фінансування за напрямами видатків, визначеними благодійником, а також як товари, роботи, послуги.

2.2. Якщо благодійником конкретні цілі використання коштів не 



визначено, шляхи спрямування благодійного внеску визначаються керівником установи, закладу – набувачів відповідно до першочергових  потреб, пов'язаних виключно з основною діяльністю установи, закладу.

2.3. Безповоротна благодійна допомога у формі грошових коштів для закладів освіти може зараховуватися на рахунки благодійного фонду, що створений у визначеному законодавством порядку, або на спеціальний реєстраційний рахунок закладу освіти «Суми за дорученням».

2.4. Облік товарів, робіт і послуг, отриманих  як  благодійна  допомога,  ведеться згідно з Порядком, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 №1295 "Про затвердження Порядку розподілу товарів, отриманих як благодійна допомога, та контролю за цільовим розподілом благодійної допомоги у вигляді наданих послуг або виконаних робіт".

2.5. Безповоротна благодійна допомога не може замінювати  плату  за надання закладами освіти платних послуг, за переліками, визначеними в установленому порядку.

2.6. Забороняється спрямування благодійних коштів у будь-який спосіб  на придбання подарунків для працівників освітніх закладів.

2.7. Інформація  про структуру та розмір доходів і  витрат  благодійних організацій (фондів) при закладах освіти, а також умови використання їх активів для благодійної діяльності не є конфіденційною інформацією або комерційною таємницею і є підставою для її обов’язкового оприлюднення. 

3. Діяльність благодійних фондів у сфері освіти

3.1. Створити благодійну організацію  (фонд) з  власним  банківським  рахунком при закладі освіти можуть дієздатні фізичні та юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб публічного права.

3.2. Батьківські комітети (ради) освітніх закладів можуть:

3.2.1. Створювати  благодійні  фонди   відповідно  до   чинного законодавства або приєднатися до вже створеного благодійного фонду.

3.2.2. Контролювати надходження  і  розподіл благодійної  допомоги, брати участь у вирішенні інших питань, передбачених статутом фондів, до яких вони спрямували  благодійні кошти.

3.3. Благодійні фонди, створені  батьківською  радою (комітетом),  підзвітні загальним зборам (конференції) батьків навчального закладу чи відповідно загальним зборам батьків класу.

3.4. З метою створення прозорого механізму отримання,  використання, та обліку благодійних внесків, між закладами освіти та благодійними фондами укладаються договори про надання благодійної допомоги на навчальний рік.

3.5. Особи,  представники  батьківських комітетів, які здійснюють  публічний збір благодійних пожертв від імені благодійної організації, повинні діяти на підставі договору (контракту) з благодійною організацією.

3.6. Адміністрація та працівники закладів освіти не можутьбути  членами керівних органів відповідних благодійних організацій, які співпрацюють із  закладами освіти.

 

4. Механізм надання та отримання безповоротної благодійної допомоги

4.1. Безповоротна благодійна допомога  надається виключно на добровільних засадах.

4.2. Благодійні внески у вигляді грошових коштів для закладів освіти   повинні зараховуватися на рахунки благодійного фонду, що створений у визначеному законодавством порядку, або на спеціальний реєстраційний рахунок закладу освіти «Суми за дорученням».

4.3. Приймання безповоротної благодійної допомоги в готівковій    формі від фізичних осіб здійснюється за письмовою заявою, із зазначенням конкретних цілей використання безповоротної благодійної допомоги, на основі прибуткового касового ордера.

4.4. Облік товарів, робіт, послуг, отриманих як благодійна допомога, ведеться згідно з Порядком, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 №1295 «Про затвердження Порядку розподілу товарів, отриманих як благодійна допомога, та контролю за цільовим розподілом благодійної допомоги у вигляді наданих послуг або виконаних робіт».

4.5. При проведенні щорічної інвентаризації, навчальним закладам необхідно здійснювати контроль за своєчасністю обліку та належного використання матеріальних цінностей, що надходять як благодійна допомога (Інструкція з обліку запасів бюджетних установ, затверджена наказом Державного казначейства України від 08.12.2000 №125, Положення з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 26.06.2013 №611.

 

5. Звітність та відповідальність  за порушення законодавства про благодійництво

5.1. Керівникам освітніх закладів  та благодійним організаціям не   допускати примусового збору безповоротної благодійної  допомоги  з батьків учнів  вихованців у закладах освіти.

5.2. Не рідше одного разу на півріччя керівникам освітніх закладів та благодійним організаціям звітувати перед батьківською та педагогічною громадськістю про виділення бюджетного фінансування і залучення додаткових джерел фінансування навчального закладу та їх раціональне використання.

5.3. Благодійні організації (фонди) складають та  подають фінансову, статистичну та іншу обов'язкову звітність  один раз на квартал.

5.4. Щомісяця керівники освітніх закладів та благодійні організації  висвітлюють на сайтах фондів і закладів освіти інформацію про надходження та використання безповоротної благодійної допомоги.

5.5. Батьківські комітети 2 рази  на рік звітують  про свою роботу перед загальними зборами батьків. (На вимогу більшості батьків, можуть проводитися позачергові звіти батьківських комітетів).

5.6.Керівникам освітніх закладів та благодійним організаціям щомісяця інформувати громадськість про надходження та використання безповоротної благодійної допомоги шляхом розміщення відповідних матеріалів на сайтах навчальних закладів.

5.7. З метою запобігання корупційним діям при виконанні  капітальних ремонтних робіт або придбанні обладнання та навчального приладдя, управління освіти Херсонської міської ради повинно надавати громадськості інформацію щодо обсягу бюджетного фінансування за напрямками, які виділені конкретному навчальному закладу, через сім тижнів після прийняття міського бюджету та через 10 днів при внесенні до нього змін.

 

6. Моніторинг стану отримання благодійних коштів та їх використання

6.1.Моніторинг стану отримання благодійних коштів та їх використання здійснює комісія, склад якої затверджується розпорядженням міського голови. Склад комісії змінюється щорічно.

6.2. Комісія:

- розглядає спірні питання та можливі скарги чи заяви від  громадян про порушення норм цього Порядку;

- звітує перед громадськістю про результати її роботи два рази на рік;

- сприяє систематичному навчанню з  питань благодійної діяльності  та   роботи благодійних організацій при закладах освіти серед батьківської та педагогічної громадськості стосовно отримання інформації та роз'яснень законодавства, що регулює суспільні відносини у сфері благодійної діяльності.

Переглядів: 656 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz